Despre oameni și lupi – Care sunt asemănările?

Semnificatia lupului

Bun venit lupule,

Am împrumutat o carte de la un prieten, ”Întelepciunea Lupilor” de Ellie Radinger și este absolut superbă. Nu este prima oară când citesc despre lupi și obiceiurile lor, însă am aflat foarte multe lucruri noi care m-au uimit. Autoarea a reușit să ofere foarte multe lecții de calitate învățate din comunitatile de lupi libere din Canada.

Lecții care se aplică foarte bine în viața oamenilor. Nu o să vorbesc despre un lup, ci despre o haită de lupi, pentru că la fel ca noi oamenii care avem o viață socială, familie și grupuri din care facem parte, lupii trăiesc în haite unde socializează, vânează, comunică și cel mai important învață unii de la alții din generație în generație. În cartea sa  face o paralelă foarte bună cu ceea ce se aplică și în viețile noastre. O să extrag pentru voi, câteva lecții învățate care mi-au atras atenția și merită împărtășite.

Familia contează!

Orice lup ca orice om de altfel, tânjește după un grup, o familie și un loc unde să poată socializa, unde să se simtă bine și se poate înmulți fără nici o grija. Deși pare din topor exprimarea anterioară, la baza, asta îți dorești. Haitele de lupi sunt exemplu perfect de solidaritate, planificare, respect pentru autoritatea înnăscută și pentru experiența dobândită. Lupii bătrâni sunt respectați pentru experiența din toți anii de vânătoare și de cele mai multe ori, aceasta experiență este folosită pentru a răpune un animal de 10 ori mai mare ca greutate. Femelele gestante sunt protejate cu pretul vieții de către haita și comunicarea stă la baza în fiecare decizie. Spre deosebire de oameni, lupii chiar se înțeleg când comunică.

Alpha nu este mereu șeful!

Este un mit că alpha este primul la masa, este primul care se împerechează, care ia toate deciziile și la care ceilalți nu mișcă în fața lui. Sună familiar? Probabil ați avut si voi un șef la un moment dat cu atitudine din asta de ”alpha”. Acest lucru se aplică la lupii din țarc, cei care sunt în libertate au cu totul altă atitudine. S-au analizat diferite haite de lupi din diferite regiuni și de multe ori când prada era doborată, alpha își lasă echipa să se hrănească, mâncând ultimul. De cele mai multe ori acesta nu este cel mai puternic sau cel mai deștept. Surprinzător, dacă acesta deținea capacitatea de a ține o atmosfera relaxată în haită, dacă reușea să atenueze conflictele și aducea rezultate bune în strategiile de atac(bun strateg) avea ”postul” de alpha asigurat mult timp sau cel puțin până îmbătrânea, era omorât sau dat la o parte de cineva mai bun. Mereu apare cineva mai bun!

Totul se face planificat!

Se încurajează atitudinea antreprenorială și asta se vede cel mai bine atunci când sunt la vânătoare. Ierarhic, fiecare își cunoaște poziția, în timpul atacului aceștia comunică prin sunete și priviri. Strategia este făcută dinainte în funcție de animalul atacat. Acesta este analizat înainte ce fel de animal este, dimensiuni, puncte slabe, dacă este bolnav e un avantaj pentru că e deja slăbit, teritoriu în care se afla(avantajul terenului la fel ca în război este foarte folosit) și dacă are ajutoare în jurul său. Un exemplu dat este atunci cand au atacat un bizon după ce a fost studiat mult timp ca fiind cel mai slab din turmă.Totuși este un animal de 10 ori mai mare ca greutate le poate aduce multe dificultăți.

Un lup s-a furișat în fața traseului pe care urma sa  fie alergat bizonul, acesta a sărit in fata lui pentru a-l orienta către direcția dorită, pentru că acolo acesta avea șanse slabe să se apere. Sună crud, dar în sălbăticie supraviețuiesc doar cei puternici. Conform studiilor 80% din atacurile lupilor eșuează, ei știu foarte bine asta,

Realizează obiectivele prin metoda lupilor!

  1. Planificare – fără o strategie pentru ceea ce urmează să faci, nu o să ajungi niciunde. 
  2. Alegerea unei nișe de activitate –  alege cu atenție la ce ești bun și mergi în acea direcție, dacă nu, schimbă.
  3. Dezvoltarea de noi aptitudini –  în cazul în care te blochezi și nu vezi o cale de ieșire, acestea o să-ți ofere mai multe oportunități de dezvoltare.
  4. Alegerea momentului – trebuie să îți alegi timpul potrivit pentru anumite decizii. Să iei o decizie într-un moment prost te poate costa mult.
  5. Perseverența – când ai pornit ceva nou nu o să fie mereu plăcut, dar nu uita de ce ai pornit.

Suprinzător, dar lupii dețin toate aceste calități. Sunt specializați și orientați pe anumite tipuri de animale de vânat. Au o planificare absolut geniala și o comunicare impecabilă. Cunosc foarte bine fiecare coleg din haită și știe fiecare de ce este capabil, asta ajutându-i să planifice atât de bine. Își aleg momentul perfect pentru fiecare decizie luată și nu renunță ușor când pornesc un plan. Daca vrei să aflii mult mai multe, îți recomand călduros această carte. Dacă lupii pot, noi oamenii cu siguranță ar trebuie să putem mai bine!

Cu drag,

Dorin

Dacă ți-a plăcut acest articol, îl poți distribui pe rețelele tale de socializare să ajungă la cât mai mulți oameni sau îl poți oferi persoanelor dragi care crezi că au nevoie de asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *