Creștem diferit, dar ajungem să ne dorim aceleași lucruri

People

De data aceasta am ales o altă abordare pentru unul din articolele mele și sper să te ajute să îl parcurgi mai ușor. Am ales să creez o poveste în jurul unor concepte simple de care avem nevoie toți pentru o viață mai bună și am nevoie să îți acorzi 5 minute să citești acest articol. Ce o să găsești în articol:

  • Povestea lui Andrei și Darius inspirată din fapte reale; 
  • Ce înseamnă influența părinților în viața noastră și cum ajung ei să te influențeze toată viața;
  • Două concluzii cu Tips & Tricks. Vreau ca la finalul timpului acordat, să simți că primești informație de calitate și să răsfoiești restul articolelor

👌Îl avem pe “Andrei” și “Darius” doi tineri de 20 de ani. Amândoi s-au născut într-o familie modestă, diferența între cei doi este faptul că Darius a fost mereu restricționat de către părinții săi. Tatăl său a fost mereu autoritar cu el, la fiecare pas în copilărie îi spunea că nu are voie, că nu ar trebui să fie așa curios. Să tacă din gură că vorbește prea mult și că trebuie să meargă la școală să fie printre primii din clasa.

Mama sa îl iubea foarte mult și din iubire a fost foarte protectivă cu el. A fost mereu lângă el, însă din grijă, îl oprea pe Darius să fie cine simte el că ar trebui să fie. Îi spunea că banii sunt răi, greu de făcut și ar trebui să învețe pentru a avea o slujbă bine plătită.

Anturajul lui a fost mereu foarte bine supravegheat și nu ar trebui să umble cu oamenii care “arată” dubios(pierce, tatuaje, etc.), să nu aducă acasă prietenii, să nu facă prostii. Părinții în sinea lor credeau că fac bine și puiul lor va fi ferit de toate relele pământului. Doar că tu care citești dacă ai fi în aceasta situatie, ai prefera să îți crești copilul într-un glob de sticlă sau să îl înveți să fie pregătit pentru orice situație atunci când o să fie singur?  Într-un cuvânt, cuvântul “NU” a fost foarte predominant în viața tânărului și din păcate a crescut cu multe carențe și abilități slab dezvoltate.

👉În schimb, Andrei a fost crescut diferit. A fost lăsat să experimenteze și încurajat să exploreze tot ce îl înconjoară, dar mereu să-și caute de ce-ul în ceea ce face. Nu a avut restricții prea multe, dar a fost încurajat de părinți să-și pună mereu întrebări, să greșească, dar după i-a fost explicată lecția învățată.

Părinții săi au avut mai multă răbdare cu procesul de învățare din copilărie pentru că era tot ce puteau să îi ofere mai bun. L-au învățat să gândească, să analizeze situația sau greșelile comise pentru rezultate mai bune în viitor. Părinții i-au arătat că mereu trebuie să aibă relații de calitate pentru o susținere foarte bună în viitor. Casa lor mereu era plină de oameni, prieteni ai părinților care îi respectau pe aceștia și erau acolo indiferent de momente triste sau fericite.

Andrei a fost binecuvântat în sensul acesta, pentru că a putut să învețe lecțiile din exemple clare și a văzut mereu rezultate. Datoria lui era să crească, să fie educat și să-și urmeze visele. Avea cunoștințele și trebuia doar să le aplice, să le dezvolte și să le îmbunătățească. Mereu a avut un cuvânt de spus în tot ceea și-a propus și în alegerile pe care urma să le ia.

✅Acum la maturitate, Darius, după o copilărie de restricții și convingeri instalate din neștiință de părinți, încearcă să se regăsească și să-și găsească propria persoană după 20 de ani de restricții. Se lovește de barierele personale, convingeri vechi instalate și traume suferite în copilărie. Cel mai rău, crescând ca un introvertit, acesta nu avea mulți prieteni și în prezent fuge de schimbare. Fără să realizeze, singurul lui țel este să îndeplinească visul părinților lui și știe că este singurul vis pe care aceștia l-ar susține.

A crescut temător și ”scorțos”, să ia decizii a fost mereu greu pentru el. Să își descopere ceea ce își dorește este un chin pentru el. Nu știe de unde să pornească și care este primul pas pe care ar trebui să îl facă. În mintea lui stau doar lecțiile greșite ale părinților săi care l-au învățat să fie un copil bun, însă toate aceste lecții nu i-au ajutat nici pe ei să evolueze.

Andrei în schimb, ajunge la 20 de ani știind ce pasiuni are, știind de unde să înceapă și ce are de făcut în continuare pentru a ajunge unde își dorește. În continuare părinții îi susțin orice alegere, îl încurajează să greșească, să încerce, dar tot timpul să ia o decizie asumată. Cu siguranță mai are multe de învățat, însă stima de sine, încrederea în oameni, abilitățile de comunicare, adaptabilitatea la situații și susținerea din partea părinților vor fi un avantaj.

Urmează doua tipuri de concluzie. Dacă o să fii părinte sau ești deja, vreau să îți acorzi timp să înțelegi aceste rânduri din prima concluzie sau poți să o citești din curiozitate. Dacă ești un tânăr în căutare de concluzii pentru viața ta, poți să găsești răspunsuri în a doua parte.

Eu nu sunt părinte, dar iubesc copii și văd potențialul în copii, văd copii sclipitori pe stradă alături de părinți care nu le mai acordă atenție necesară fără să-și dea seama că așa o să-i piardă și în fiecare moment le instalează programe care o să-i influențeze mai târziu.

Dacă în acest moment ești părinte, uită-te în ochii copilului tău pe care sunt sigur că îl iubești cu toată ființa ta și realizează că mulți ani de acum înainte viitorul lui depinde de tine din toate punctele de vedere. Fără nici o scuză, trebuie să crești împreună cu el pentru a se dezvolta mult mai bine ca tine, micuțul sau micuța . Data viitoare când te lași controlat de emoții și strigi la el, nu uita că în creierasul lui micuț se instalează un program greu de scos la maturitate. De ce crezi că atunci când ești adult și te lovești de probleme care te copleșesc, un psiholog la început te întreabă despre copilăria ta. Totul pornește de acolo. Nu mă mai lungesc, dar uite un articol pe zona asta și ți-l recomand.

▶️ A doua concluzie din povestea aceasta este o paralelă pentru a înțelege că în viață, compari mere cu mere, nu mere cu pere. Nu am avut același start, nu am trăit aceleași situații și mediul în care am crescut diferă foarte mult. Zilnic oamenii sunt frustrați de ce au alții și de nivelul la care sunt alții. Din păcate viața lor este despre alții, uitând că focusul lor trebuie să fie propria viață. Îți scriu aceste rânduri pentru că am simțit că avem nevoie să ne repetăm aceste lucruri pentru a ne aduce aminte de ce suntem aici.

Mă orientez către situația lui Darius, pentru că având părinții crescuți într-un regim comunist cu puține libertăți și un acces slab la informație de calitate aceștia ne-au crescut cum au putut. Noi le datoram toată mulțumirea noastră pentru că am ajuns aici, însă foarte mulți ne regăsim în această situație. Dacă ai fost crescut mai mult sau mai puțin în stilul părinților lui Darius(cei conservatori), acum este momentul tău.

Autoeducatia trebuie să reprezinte principala activitate pe langă tot ceea ce-ți place să faci. O să crești, o să te cunoști mai bine și cel mai important o să poți să îi cresti pe alții.

Să nu iei o decizie este tot o decizie. Probabil ai mai auzit expresia asta și este cât se poate de adevărată. Oricum se va intampla ceva și tu trebuie să decizi în funcție de ce este mai bine pentru tine, direcția pe care vrei să mergi. Elimina influența familiei și a prietenilor pentru ca nimeni nu știe mai bine ca tine prin ce treci. Tu știi ce este mai bine pentru tine!

Învață să pierzi și să greșești. Poate sună clișeic, dar să știi să pierzi sau să renunți atunci când trebuie, poate să fie cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla. De acolo o să ai cele mai bune lecții și experiențe pentru victoriile viitoare. Exact ce nu ai fost învățat și lăsat să înveți când erai mic, trebuie să faci acum.

Exersează aceste 3 lucruri zilnic. Scrie-le undeva la vedere să le ai zilnic în minte. Curând o să facă parte din tine și vor deveni un stil de viata. În orice situație în care te aflii o să gândești mult mai sănătos, iar restul o să vină pe parcurs. O să știi ce ai de făcut.

Intreabă-te mereu dacă problema nu este la tine,

Dorin

Dacă ți-a plăcut acest articol, îl poți distribui pe rețelele tale de socializare să ajungă la cât mai mulți oameni sau îl poți oferi persoanelor dragi care crezi că au nevoie de asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *