Ce faci după liceu?

Cum imi aleg facultatea

La 18 ani părinții ți-au spus că de acum ești adult și ei nu mai răspund de tine. Poate te-ai simțit bine în acel moment, însă ai primit și o responsabilitate că trebuie să te comporți ca atare. O să îți povestesc pe scurt prin ce am trecut eu, după care o să-ți ofer câteva sfaturi pe care îmi doream sa le primesc si eu la momentul respectiv pentru a putea face cele mai bune alegeri pentru viitorul meu.

La 13 ani am vrut sa devin preot, dar am renunțat pentru o cariera militară.(Da știu, nu are nici o treaba una cu alta). Nu mi-a ieșit cu nici una și am renuntat la aceste idei, însă mi-am promis că indiferent ce o să fac în viitor, o voi face pentru oameni, o să transform lumea. Eram un copil care a iubit toată viața super eroii, care și-a dorit să devină unul, să salveze oamenii, dar care erau super puterile mele?

În acel moment crucial din clasa a 12-a stăteam pe balcon și priveam cerul, eram în gandurile mele. Am simțit un fior și mi-am spus că de acum este moment sa devin mai serios, să fac mai multe, să descopăr acel ceva în care sunt bun, să-mi descopăr pasiunile și să-mi găsesc calea. Un lucru știam sigur, îmi doream să ajut cât mai mulți oameni. Mi-am dorit o carieră ca instructor de fitness la 18 ani, nu știam atunci să văd lucrurile la nivel mare și nici nu am avut susținerea necesară în această direcție, ulterior lăsându-mă influențat să nu-mi urmez visul pe care-l aveam în minte de ani de zile.

Nu există o rețetă magică despre cum îți alegi calea la acest impas, doar pot să-ți spun din toată inima să-ți urmezi pasiunea. Nu te lăsa influențat de părinți, prieteni sau prieteni ai părinților, pentru ca nu ajungi niciunde, doar ascultă recomandări de la oameni care au fost acolo unde ți-ai dori tu să ajungi și în ziua de azi prin internet e foarte ușor să dai de ei.

Nu te lăsa influențat de ideea ca trebuie să faci bani. Nu asta conteaza. Preferi sa faci bani, și să mergi ani de zile cu scârbă la un job insuportabil sau să faci ce îți place și banii să fie o consecință a ceea ce faci?

Urmează-ți pasiunea și ceea ce iubești să faci. Vezi la ce ești bun sau dacă nu știi încă, vezi la ce ai putea sa fii bun. Mergi și stai o saptamana într-un cabinet de stomatolog să vezi ce face, mergi la un contabil și împărtășește experiența lui o săptămână. Vorbește cu un antreprenor sa te țină o săptămână după el și așa mai departe. Nimeni nu o să refuze cererea unui copil de a afla ce dorește. Trebuie să ceri, să încerci din nou dacă ești refuzat și să testezi. Nu este anormal nimic în asta, dar asta o sa iei decizia corectă.

Poți să-ți faci o lista de job-uri din domenii care crezi ca te-ar reprezenta, găsești domeniile pe net. Vezi ce joburi sunt de viitor, pe termen lung. Învață o meserie care să te ajute și peste 30 de ani. De exemplu oamenii sunt speriați de ce înseamnă roboți și inteligenta artificiala pentru că îi poate lăsa fără job-uri. Dacă tu ai lucrat 20 de ani în banca și ești  înlocuit de un robotel care face treaba mult mai repede, mai bine și fără oboseala, tu ce o să faci la 40 de ani. Nu e imposibil să te reprofilezi, dar schimbarea e mai ușoară la 20-30 decât la 40-50 de ani. Think about it!

Facultatea oricum iti pune niște baze, iar viața te va duce acolo unde trebuie să ajungi și unde este real nevoie de tine. O să-ți găsești calea! O să te regăsești pe drum, o să-ți schimbi ideile și opiniile de 10 ori. În final este super important să te stabilești la un set de valori, un cod moral și să-ți oferi anumite direcții clare. Să citești, să investești în tine, să-ți găsești mentori pentru că toate astea să te ajute la formarea de noi aptitudini care să te facă eligibil pentru diverse activități.

În concluzie: Pleacă din liceu cu gândul că este timpul să devi mai responsabil/a. Afla ce te-ar atrage, ce este de viitor și ce ți-ai dori să faci. Ce implica acea meserie pe termen lung și care sunt posibilitățile în acea zona. Alege cu grija orașul(dacă e cazul să te muți pentru studii), trebuie sa rezonezi cu el, să vezi ce oportunități îți oferă și cum sunt oamenii de acolo. Iei o decizie bună de la început, te adaptezi pe parcurs, înveți treptat și încontinuu.

P.s.: Încă ceva de menționat. Să nu te pierzi după ce ai ajuns acolo. Ispitele sunt multe când pleci de acasă și ești singur de capul tău. Testează, dar nu te pierde de la calea pe care ai ales-o.

Dorin

Dacă ți-a plăcut acest articol, îl poți distribui pe rețelele tale de socializare să ajungă la cât mai mulți oameni sau îl poți oferi persoanelor dragi care crezi că au nevoie de asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *