Reaprinde siguranța interioară

Reaprinde siguranta interioara

Aproape a trecut și pandemia sau cel puțin asta are impresia toată lumea, putem să ieșim din casa și asta este superb. Personal m-am bucurat să văd din nou oameni pe stradă, să ies cu prietenii la o plimbare și chiar mă bucur sincer că sunt cluburile și barurile închise pentru că am revenit la clasic acum. Ieșiri în aer liber, întâlniri acasă la prieteni și așa mai departe.

Buuuun, suntem fericiți că avem parte din nou de libertate însă mulți treceți printr-un impas. Dacă nu mergeau destul de roz lucrurile înainte, acum poate nu mai aveți nici job, eventual sunteți singuri pentru că ați hotărât ca nu erați destul de confortabili în vechea relație sau mai rău, sper că nu vă regăsiți în impasul în care ați pierdut pe cineva drag pentru că asta este cel mai rău din ce se putea intampla.

În piramida nevoilor a lui Maslow pe prima linie o să găsim siguranța denumită generic pentru multe alte nevoi, de care trebuie să ne ocupăm pentru a ajunge din nou pe linia de plutire. Vorbesc despre apă, mâncare, sex, un acoperiș deasupra capului. Dacă toate acestea le ai deja acoperite urmează job, familie, proprietate, sanatate, bani etc. Avem nevoie de toate aceste lucruri pentru a reveni cu bine în cercurile noastre de prieteni și în societatea în care trăim.

De ce trebuie aceste lucruri puse la punct?

Indiferent dacă crezi sau nu, toată izolarea asta a produs niște schimbări în interiorul nostru. Eu am observat asta la mine. Mi-am regândit lucrurile după care mă ghidez și ceea ce credeam că mă leagă de anumite lucruri. Mi-am regândit direcțiile și ce este important pentru mine. Sincer, mi-a fost greu sa mă adaptez oamenilor, pentru ca am stat 2 luni închis, interacțiunea fiind doar online.

Sper că peste tine nu a trecut izolarea de parcă nu a existat. Dacă nu ți-ai dat de gândit și doar ai făcut lucruri care ți-au umplut timpul, ar fi cazul să te gândești ce poți să îmbunătățești la tine. La nivel social, financiar sau cum ai reacționat la genul acesta de schimbări bruste.

Personal toată izolarea, mi-a afectat sentimentul de siguranță de care spuneam mai sus. Încă sunt la vârsta la care am o susținere destul de mare din partea părinților, însă ce s-ar întâmpla dacă ai avea cu 10 ani în plus și părinții nu sunt în puterea în care să-ți ofere aceeași stabilitate. Ce se întâmplă dacă aveai familie, cu copii și părinți care aveau nevoie de susținerea ta. Te-ai întrebat toate astea cât ai fost în izolare?

De aceea este atât de important să progresezi, să te cunoști mai bine, sa simți că există un progres în viața ta. Andy Szekely într-un webinar din izolare a fost întrebat ”Cum iti dai seama dacă ai progresat în viața personală?”. Răspunsul a fost în felul următor: ”La job îți dai seama dacă ai evoluat când primești o mărire de salariu, o funcție mai mare, însă în viața personală îți dai seama în funcție de obiceiurile pe care le-ai schimbat în timp”. Chiar mi-a dat de gandit asta pentru că are foarte mare dreptate. Când înveți și adaptezi la tine ceea ce înveți, se schimba ceva în modul tău de a gândi, de a percepe anumite informații, cum îți petreci o zi sau cu cine îți petreci cel mai mult timp. Faci o modificare în obiceiurile pe care le ai.

De exemplu eu am știut mereu că vreau sa fac lucruri importante pentru mine și oamenii din jurul meu, dar nu știam cum. Când am realizat că trebuie să învăț mai multe, să pot progresa, a trebuit sa schimb ceva la mine. Mi-am instalat în obiceiul zilnic o oră de citit. În momentele în care pot, lucrez de exemplu la sala sau merg prin oraș între clienți, în masina ascult un interviu, podcast sau audio cu scop educativ care sa mă ajute sa prind o informație nouă, când gătesc la fel și exemplele pot continua după caz.

Suntem într-o societate foarte dinamică și informația folosită așa cum trebuie o să ne aducă succesul.

Probabil acum te întrebi: Dar nu mi-ai răspuns la ce ai început? Cum îmi reintru în joc încât să fiu mai bun ca înainte? Cum îmi recapăt siguranță că pot face ceea ce îmi doresc?

Recomandarea mea este să te întorci la baza. O casă nu rezista în timp fără o fundație stabilă. Așa și tu, cel mai probabil ești la vârsta la care îți construiești fundația, la fel ca mine. Când am reușit să fac ceva în viața asta, a fost pentru că am învățat să mă cunosc pe mine. La sala cele mai bune progrese le-am avut, când am învățat să îmi cunosc corpul după ani de lucru cu mine. Întoarce-te la valorile personale, caracter, personalitate și toate filtrele(valori, experiențe, emoții) prin care treci orice întâlnești în cale.

În podcastul lui Paul Olteanu ”Mind Arhitect” are un episod în care vorbește despre Modelul SCARF(Status, Certainty, Autonomy, Relatedness, Fairness). Merită căutat pe google și studiat.

  • Statut – importanța noastră relativă pentru ceilalți.
  • Certitudine – capacitatea noastră de a prezice viitorul.
  • Autonomie – sentimentul nostru de control asupra evenimentelor.
  • Relația – cât de sigur ne simțim cu ceilalți.
  • Corectitudine – cât de corecte percepem schimburile dintre oameni.
SCARF MODEL
SCARF MODEL

Nimic nu vine ușor, nimic nu vine imediat. Dacă ești în stadiul în care te plângi de milă înseamnă ca nu ai făcut destule pentru tine. Unele evenimente chiar sunt independente de noi, dar majoritatea depind de acțiunile noastre și modul cum tratăm lucrurile în jurul nostru. Învață să lucrezi cu tine, să ai o agendă personală, să redescoperi plăcerea de a citi, de a scrie și de a crea. Creația poate să fie la jobul tău sau în viața de zi cu zi. De cele mai multe ori am descoperit ca problema nu este la alții este de fapt la noi.

Începe să iei pe rând toate cele de mai sus. Există teste de personalitate să vezi care sunt predominante la tine, să vezi cum percepeai anumite lucruri cu 5 ani în urmă și ce s-a schimbat de atunci(în relație, job, etc.). Ce experiența te-a influențat cel mai mult, cum interactionezi cu alte tipuri de personalități, cum comunici cu diverse tipuri de oameni, care sunt fricile tale și ce poți face să le infrunti. Sunt multe lucruri de făcut și necesită un efort constant. Vorbeam mai sus de obiceiuri? Uite unul pe care ai nevoie sa îl implementezi. Să lucrezi cu tine constant.

Poți începe cu articolul  ”5 Intrebări simple despre propria viață”.

Nesiguranța apare când nu ești stăpân pe tine într-un context. Pe ceea ce nu știi să faci, într-o situație în care ne confruntăm cu ceva neașteptat sau când emoțiile datorate unui eveniment personal preiau controlul asupra raționalului.

Reflectă la modelul pe care ți l-am oferit mai sus și toate recomandările. Cele enumerate în modelul SCARF sunt ca niște butoane care-ți sunt apăsate în diverse situații sau dacă ajungi să îl recunoști le poți folosi în comunicarea cu alții, apăsându-le într-un anumite fel în funcție de context. Învață să te cunoști și caută informații care să te ajute să tragi propriile concluzii. O să ai o perspectivă nouă asupra ta, asupra oamenilor din jurul tău și a mediului în care te învârți. Întreabă-te mereu, DE CE?

Redescoperă-te,

Dorin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *