Cum să-ți protejezi părinții de știrile false

Dacă trebuie să încep cumva, cu ceea ce scriu aici, ar trebui să vă spun că articolul acesta ar trebui transformat într-un Mesaj de interes național! O să încerc să fiu cât mai obiectiv și cât mai pe subiect. Este un articol mult prea important și îmi doresc să fiu cât mai clar și de înțeles pentru toate categoriile de vârstă. Problema nu este recentă, însă trebuie abordată cât mai mult și trebuie înțeles pericolul real de care ne lovim sau o să ne lovim. 

Discuția despre știrile false nu este recentă nici cu părinții mei și ideea articolului chiar a pornit din urma unei discuții cu mama, bazată pe o știre falsă despre 5g. Să luăm un exemplu: 

Aveți o discuție la telefon sau acasă la cină și unul din părinții tăi sau membru al familiei deschide un subiect despre o știre pe care a citit-o pe facebook sau a văzut-o la televizor. Îl asculți și uneori pare incredibilă, iar alteori este o poveste destul de simplu relatată, atât de ușor de înțeles, dar cu un impact emoțional mult prea mare.

Din discuțiile acestea mereu le-am spus părinților mei să nu mai creadă tot ce citesc pe internet, dar recent cu toată nebunia datorată pandemiei, lucrurile s-au agravat, în ceea ce privește știrile false.

Pentru prima oară anul acesta Organizația Mondială a Sănătății a introdus termenul de ”Infodemie” pentru a descrie „supraabundenta de informații – adevărate sau nu – care le îngreunează cetățenilor accesul la surse credibile de informație și sfaturi pe care se pot baza, atunci când au nevoie” (traducerea autoarei). MIT Technology Review o numește chiar ”prima epidemie de dezinformare cu adevărat născută (și crescută) de social media.”

Ce este o știre falsă?

Pe înțelesul tuturor este o relatare de informații false și adevărate, scoase complet din context, în care subiectul acesteia dorește să te influențeze social și emoțional. Acestea două, ulterior să te influențeze la nivel decizional când vorbim despre politică sau stilul de viață de exemplu.

De ce este atât de grav și de ce am făcut referire la părinții noștri?

Părinții mei fac parte din Generația Baby Boomers, sunt cei născuți după al doilea Război Mondial, cel târziu până în anii 70 (51-69 de ani) și ei sunt cei mai predispuși la știrile acestea false. Spre deosebire de generația ”Z”,a mea, care am fost crescuți în alte contexte, mult mai liberi și avem cu totul altă viziune despre viață, ne-am adaptat vremurilor și discernem altfel informația pe care o primim din toate părțile.

Ceea ce o să vă spun în continuare, se aplică tuturor categoriilor de vârstă, dar o să fac referire mai mult la generația părinților noștri, pentru că sunt uneori un grup mai vulnerabil. Manipularea există la toate nivelurile! Sunt diferiți de noi și trebuie să avem răbdare cu ei când vine vorba despre tehnologie. 

Știrile false le pot influența decizia politică și aici pot să vă dau exemplu știrile distribuite pe grupurile de facebook ce au comunități de zeci de mii de persoane. Sunt pe câteva grupuri de genul, doar pentru a vedea știrile false oferite spre populație(știu, am și eu pasiuni ciudate). Cel mai mare caz de manipulare, ce a făcut înconjurul globului face referire la Alegerile Prezidențiale Americane din 2016 și Referendumul Din Regatul Unit (U.K.) pentru Brexit(ieșirea din U.E.). Vă recomand Documentarul The Great Hack: Iluzia intimității pe Netflix care abordează cele două subiecte și cum s-a produs toată manipularea votului datorată unei companii de baze de date Cambridge Analytica ce deținea informații din rețelele de socializare despre profilul a zeci de milioane de oameni.

Știrile false pot influența decizii de cumpărare, comportamente de consum, stiluri de viață(lupta vegan vs. omnivor de exemplu) opțiuni de vot politic și mult altele atunci când ne lovim de ele. Totul se rezumă la bani în cele mai multe cazuri.

Ești manipulat prin frică și impulsuri emoționale: temere, nervozitate, fericire, etc să scoți mai mulți bani din buzunar. Cum au fost la începutul pandemiei, știrile despre Vitamina C, că îți sporesc imunitatea împotriva Covid-19(Coronavirus). Oamenii fiind deja injectați de mass-media de ororile acestui virus, de frică, au reacționat imediat în consecință. Exemple de genul sunt foarte multe cum ar fi: Rețeaua 5G care o să distrugă omenirea și transmite virusul prin undele sale, pozele cu rafturi goale cu alimente dispărute din hipermarket-uri, în perioada alegerilor europarlamentare și prezidențiale tot ce se împingea în spațiul public era ura și frica de PSD, în nici un caz un Masterplan pentru Romania ,etc.

Acum că am înțeles cu toții ce este o știre falsă, de ce se face această manipulare și care sunt efectele ei. Cum ne ajutăm pe noi și pe părinții noștri să rămânem conectați la realitatea zilei și să rămânem stăpâni pe sine?

  1. Să fim mereu critici cu o informație, care la cel mai mic semn pare falsă și să o verificăm din minim 3 surse oficiale. Vreau să precizez că diferă în funcție de context aceste surse. Informația poate fi sub formă de știre, imagine, video, emisiune, etc.
  2. Poți să îți alegi minim 3 site-uri de știri de încredere sau poți folosi aplicația ”Biziday” care este cea mai bună în selecția de știri la noi în România. Eu i-am instalat-o tatălui meu, să nu mai citească alte știri pe care le primea, o parte foarte reinterpretate de pe site-uri dubioase. P.s.: Nu fac reclamă aplicației, o puteți folosi pe oricare alta dacă ați verificat-o!(de cine este detinuta)
  3. Nu distribui genul acesta de informații  de pe site-uri fantoma și nu da curs mai departe pe profilul tău până nu ai verificat informația sau dacă crezi că poate influența negativ pe cineva.
  4. Poți folosi ca sursă oficială de informații pentru pandemia actuală site-ul Ministerului Sănătății, DSU și  la nivel european Who.int. Pentru un plus în verificarea știrilor există site-uri speciale pentru așa ceva precum Factual.ro, Știri verificate aici și din nou la nivel European există tot felul de inițiative pentru combaterea dezinformării pornite din Consiliul European, iar un site care îmi place este euvsdisinfo.eu, folosit pentru combaterea știrilor Pro-Rusia și Anti-UE.

Dacă ai ajuns până aici, vreau să știi că misiunea ta acum începe și este una permanentă din păcate. Vine o vreme când părinții învață de la copii, iar dacă ai tăi nu au aflat asta pană acum, poate că acum este timpul. Explică-le care sunt pericolele acestor fake news(știri false), cât mai pe înțelesul lor, ajută-i să își aleagă 3 surse de unde să-și ia informațiile sau instalează-le o aplicație care face deja asta.Tatăl meu a poziționat-o lângă butonul de apeluri, deci e mulțumit. 😀

Sper ca articolul acesta să ajungă la cât mai multă lume și această problemă să fie conștientizată pentru că v-a trebui să învățăm să trăim cu ea în viitorul nostru fără să ne influențeze rațiunea. Dacă nu te pricepi la explicații, pune-i pe părinții tăi să îl citească lângă tine pentru a putea să le explici ceva neclar, iar tu îl poți trimite și prietenilor tăi pentru a deveni un Mesaj de Interes Național!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *