Un pas de făcut spre o noua normalitate

O noua normalitate

Te-ai întrebat vreodată de ce altul are tot ce tu ți-ai dorit și tu de ce nu ai? I-ai privit mașina cu puțină ciudă și ți-ai spus că la un moment dat, îi arăți tu lui. Adevărul este că majoritatea mint, dacă sunt întrebați asta și răspund ce ar fi corect de răspuns, rar se întâmplă să răspundă cu ce simte.

Suntem ființe raționale în esență și de cele mai multe ori știm care este răspunsul corect la multe întrebări, însă oare răspunsul rațional ne reprezintă de fiecare dată? Vorba aia, cu teoria e ușor, practica de omoară. Inițial eram tentat să spun că doar românii suferă de boala asta cu ”capra vecinului”, dar cred ca este ceva general, deși cel mai probabil noi ne batem pe primele locuri.

Cum am ajuns aici?

Cred că răspunsul este destul de simplu. Pentru a măsura ceva în lumea asta, ai nevoie de o unitate de măsură. Vrei să-ți crești rezistența, măsori distanța alergată în km, mile etc. sau poate vrei să iei în greutate la sală, începi să cântărești mâncarea, să măsori pauzele dintre seturi și timpul petrecut în sală. Cred că ați prins ideea!

Oamenii măsoară totul în bani în ziua de azi. Dacă mergi acasă, că are nuntă verișoara de gradul 2, îți revezi toate neamurile, prietenii din copilărie, familia și intrați în discuțiile alea clasice: ”Cu ce te ocupi? Unde ai terminat? Unde lucrezi ?” , după câteva întrebări de acomodare de la mătușa Ioana, că doar știe vânzări și cum să te ia prin învăluire, îți ridică mingea la fileu: Păi și cât ai salariu? Cred că ai 1000 de euro? 

De fiecare dată când mă lovesc de asta pornește o mică revoltă în mine. Pe mine mă întreabă cineva dacă îmi place ce fac? Dacă este domeniul de care sunt pasionat? Ideea asta o aveam de mult în cap și m-am bucurat să o aud la câțiva oameni apropiați sau să o regăsesc în cărțile de dezvoltare personală. ”Să faci ceea ce îți place”, ”Să-ți transformi pasiunea în muncă, astfel încât să nu simți că muncești”. De fiecare dată când dai de un om pasionat de munca ta o sa-l simți din ton că iubește ceea ce face. Pentru ei, banii sunt o consecință.

Suntem tentați să îi luăm ca etalon de comparare pe cei din jurul nostru, să ne uităm la ce mașină au, unde locuiesc, câți bani sparg pe o masă în oraș și multe alte exemple de genul. Ajungem să ne bucurăm, că poate  suntem în fața lor cu câteva avantaje sau să ne resemnăm că mai avem ceva de tras. Partea proastă e că ne menținem unitatea asta de măsură și ajungem să trăim viețile altora.

Viața este mult mai frumoasă de atât. Eu personal fac de câteva luni un exercițiu superb. Nu mai ascult opinii, refuz politicos orice sfat sau părere necerută și îmi trăiesc viața așa cum îmi doresc eu!

Vorbesc despre toate astea pentru că la un moment dat și eu am făcut toate cele de mai sus. Nu este ceva de care să îmi fie rușine, am progresat acum! Îmi doresc ca tu, nu doar să citești și să iei aminte la ce am spus mai sus. Îmi doresc să testezi activ și să te convingi singur. Cu siguranță, mai ales în perioada asta de ”abstinență socială” este momentul perfect să îți dai un restart.

Acum reperele sociale nu mai există, nu mai contează să arăți, că nu ai unde și este deja un plus de acomodare pentru tine. Oferă-ți un nou ritm în a face lucrurile, crează o nouă viziune pentru viitorul tău, continuă pe acest nou drum și creează-ți un plan pentru toate astea. Nu aștepta să revină totul la normal! Normalul pe care noi îl știam nu o să vină prea curând sau chiar niciodată. Noi trebuie să ne adaptăm.

”Viața nu este un sprint, este un maraton.”

Tony Robbins

Dacă simți nevoia să te întreci cu cineva, acel cineva ești tu, cel de ieri. Poate sună foarte motivațional, dar adevărul este că nu îți dorești să trăiești viața altcuiva. 20 de ani mai târziu când o să fii destul de matur, să accepți aceste lucruri, o să realizezi câte ți-ai fii dorit să faci în tot acest timp.

Ai încredere în tine,

Dorin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *