Unii prieteni îți pot fi călău, alții călăuză


În ultimii ani am avut multe personaje în jurul meu, probabil la fel ca tine. Mi-am dat seama târziu, în momentul în care am început să citesc, să îmi cresc networking-ul cu oameni de calitate, că m-am schimbat pe mine și am început să atrag tot felul de oameni în jurul meu. Ce faci în acel moment? Te antrenezi!

Se spune ca tu esti media celor 5 cei mai apropiați prieteni ai tăi. Eu as formula altfel. Esti media celor 5 oameni pe care îi ai aproape cel mai des. Uneori ei nu îți sunt prieteni, viața v-a adus într-un context pe un termen limitat îndeajuns să te influențeze, timp în care s-au creat legături.

Eram în anul 3 de facultate în urmă cu 2 ani și l-am cunoscut pe „Robi” într-un cămin studențesc din Timișoara. După câteva discuții cu el și băieții am realizat că aveam destul de multe în comun. Am început să ne intersectăm tot mai des în următoarea perioadă, timp în care vorbeam tot felul de subiecte, iar la un moment dat am văzut o sclipire în el, dar foarte debusolată. I-am propus să lucrăm împreună pe câteva proiecte pentru că îl pot ajuta să se dezvolte.

Zis și făcut! După câteva luni, Robi dispărea tot mai des din peisaj, până când am văzut care îi era anturajul și am înțeles de ce. Am simțit că am datoria să îl avertizez în legătură cu acest aspect și îl chem la o discuție.

– Salut Robi!

– Salut Dorin!

– Uite, nu te rețin foarte mult, dar am văzut că nu te mai văd pe la ASSEUT, esti tot mai absent și voiam să știu dacă s-a întâmplat ceva?

– Nu Dorin, e totul în regulă, doar am avut ceva de făcut în ultima perioadă și e mai greu să mă împart…

– Eu înțeleg foarte bine ce spui tu, doar că te-am văzut într-o zi cu niște tipi pe care îi știu și eu, iar asta este ce mă îngrijorează. Nu vreau să mă înțelegi greșit, doar că oamenii din jurul nostru au o influență destul de mare asupra noastră, unii îți ajung călău, iar alții călăuză.

– Nu e problemă de asta Dorin, e doar asa trecător, mai ies cu ei rareori și tu cunoști pentru ce am venit în Timișoara. Vreau să ajung să fac ceva pentru mine.

A fost ultima discuție avută cu acest om, restul doar saluturi în grabă, însă ne întâlnim 2 ani mai târziu la facultate. Robi mi-a mărturisit că avea 12 restanțe, și-a dezamăgit părinții pentru situația în care era și era în tensiune constantă să îndrepte lucrurile. L-am întrebat ce s-a întâmplat de s-a ajuns acolo, iar el mi-a răspuns: oamenii din jurul meu.

– Am început să merg tot mai des la petreceri, să ies cu băieții și am uitat de prioritățile mele. A fost doar distracție, dar când nu ai limite…se pare că ai avut dreptate acum ceva timp…

Nu mai era nimic de spus, suntem rezultatul propriilor alegeri. Cunoaștem și atragem oameni, ne place să fim în centrul atenției, dar nu știm ce să facem cu ei. Învață de la ei, fii real interesat de cel din fața ta și încetează să te mai gândești la tine pentru o secundă.

Ai o călătorie pe care o duci singur, întâlnești oameni, ai șansa să înveți din experiențele lor, iar lecțiile să le adaptezi la tine.

Dacă vreau să înveți ceva din articolul acesta, este că toți trebuie să avem priorități, să iubim și să respectăm oamenii care ne sunt aproape, dar obiectivele noastre sunt clare și nu așteaptă.

Imi pare rău să văd oameni care se pierd datorită anturajului, dar îmi face plăcere să îi văd când revin la realitate, sunt mai puternici si stabili.

Tu ce fel de prieteni ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *